fbpx

Tárolás & hálózatra termelés

A napelemek egyenáramot állítanak elő. Ahhoz, hogy használni tudjuk az energiát, váltóárammá kell átalakítani, amit az inverter végez. A napelemek ideálisan napfényben működnek, de a szórt fényt is tudják hasznosítani.
Takarásban, vagy éjszaka nem termelnek így ahhoz, hogy a fényszegény, vagy hiányos időszakokban ne maradjunk áram nélkül vételezni kell, vagy a hálózatból vagy akkumulátorból.

A napelemek hazai elterjedése az áraknak és a hálózatra termelésnek köszönhető. A hálózat által kínált biztonság és a szaldós elszámolás egy előnyös konstrukció kialakítását tette lehetővé. A villamos közmű hálózat állapotának köszönhetően, képes fogadni az így a rendszerbe kerülő háztartásoktól származó villamosenergiát. A napelemes rendszerek számának növekedésével azonban egy jelentős probléma jelentkezik a hálózaton, méghozzá a fényviszonyok ingadozó jellegéből fakadó hirtelen termelés felfutások és csökkenések, amiket kezelni kell technikailag és kereskedelmileg. Ezért elérkezünk lassan, ahhoz a határhoz, hogy szükséges lesz a feltermelést gazdasági eszközökkel irányítani, hogy minél alacsonyabb legyen a növekvő rendszer darabszámokból származó energia. A megoldás erre az energiatárolás.

A napelemek által termelt energiát elraktározva a fényszegény időszakokban használhatja a háztartás. A nehézsége csak az, hogy a jelenlegi tárolókapacitások és megoldások néhány napig képesek egy ingatlan elektromos ellátását fedezni. A kutatásfejlesztésben bíztató eredmények születnek az akkumulátorok tárolóképességének növelésében, azonban ezek még korántsem képesek azt a kényelmet biztosítani, mint a hálózati kapcsolat.

Ennek áthidalására az úgynevezett hibrid megoldások adnak választ. Tárolás és hálózatra termelés lehetőségét biztosító inverterek révén a fenti jelenség kezelhető. Továbbá a digitális technológiák az okos otthon megoldásokkal az energiát akkor kell elhasználni, amikor keletkezik. Ezek összehangolása mára már nem ismeretlen. Rendelkezésre álló okos megoldások folyamatosan fejlődnek és minden abba az irányba mutat, hogy sokkal tudatosabbá válunk a jövőben az energiagazdálkodás tekintetében.