fbpx

Röviden a visszwatt védelemről

Hálózatra táplálás elleni védelem

A napelemes rendszerek által termelt és fel nem használt energiát jelenlegi szabályozás értelmében nem lehet visszatáplálni a közmű hálózatra. Míg ez korábban azon cégeket érintette akik 50 kW felett, vagy középfeszültségen csatlakoztak, addig ez mára egységesen mindenkit érint. Ezzel a megoldással a villamosrendszer irányítója mentesül attól a problémától, amit az el nem fogyasztott villamosenergia mennyiségek előre nem látható, hálózatra történő belépése okoz.

A visszatáplálás elleni védelem vagy hétköznapi nevén visszwatt védelem egy olyan több elemből álló eszközrendszer, amely működése révén megakadályozza a villamos hálózatra történő betáplálást. Fontos, hogy az áram vételezését nem gátolja.

Kiépítése nagy hozzáadott értéket képviselő tervezést igényel. Ennek az az oka, hogy az előírás szerint az ipari napelemes rendszer által megtermelt energia teljesítményének nagysága nem lehet nagyobb, mint az adott vételezési ponton vételezett energia teljesítménye. Tehát olyan szabályozás szükséges a napelemes rendszerekhez, amely annyit enged termelni a cégnek, amit az fel is használ az adott pillanatban és nem teszi lehetővé a kitáplálást.

Hol kell alkalmazni a visszwatt védelmet?

A szabályozó eszközök az inverterek működésére hatnak. Hardveres és szoftveres részből áll maga a technológia. Ennek révén az inverterek megfelelő ütemben az energiaszükséglettel összhangban kerülnek szabályozásra.

A Kiserőmű hálózati csatlakozásának feltételeit a Villamos Energia Törvény (VET), a MAVIR, valamint az Elosztói Engedélyes üzleti, elosztói, kereskedelmi szabályzatai tartalmazzák. A visszwatt védelemnél a fő szabály:

  • 50 kW csatlakozási teljesítmény felett, ha saját használat céljából telepített napelemes rendszernél a fogyasztás csökkentésére van szükség.
  • 50 kW csatlakozási teljesítmény alatt, ha középfeszültségen történik a létesítmény villamosenergia vételezése.

Az ipari napelemes rendszer árát nagyban befolyásolja, hogy a rendszer kapcsán 200 kW csatlakozási teljesítmény felett úgynevezett Telemechanika kialakítását írhatja elő az áramszolgáltató. Jellemzően NKM területen kérik 200 kW felett.

Ipari napelemes rendszerrel termelné meg cége működéséhez szükséges villamosenergiát?
Lépjen velünk kapcsolatba!
Töltse ki ajánlatkérőnket és két munkanapon belül jelentkezünk!

Ajánlatot kérek