fbpx

Energiaár változás a cégek életében

Minimum háromszoros maximum ötszörös energiaköltség növekedés

A rezsi költségek jelentősen megnövekedtek az elmúlt hónapokban. A cégek számára kihívást jelent, hogy megőrizzék működésük biztonságát és piaci pozíciójukat. Törvényszerű reakció a költségek áthárítása a vevőkre. A másik lehetőség, hogy energetikai hatékonyságot növelő beruházásokkal javítsák a költségszerkezetet.

Egy közelmúltban készült kutatás foglalkozott a magyarországi közép és nagyvállalatok helyzetével az energia tekintetében.

A kutatás rávilágít, hogy tízből nyolc cég energiaköltsége minimum megháromszorozódott az elmúlt évben. A megkérdezettek 46%-nál ötszöröződés figyelhető meg.

A vállatok 79%-a kénytelen volt vevőire áthárítani a költségeket, ezzel újra gondolva a beszerzési forrásait és magát a termék árazást. Az iparban lezajlott áremelés hatékonyan ment végbe a költségnövekedés kompenzálása érdekében.

Új gondolkodásmód alakul ki, felkészül a szolgáltató szektor

A hirtelen áremelkedés következményeképpen a vezetőknek át kellett alakítani a gondolkodásmódjukat, hogy megfelelően tudjanak reagálni a kialakult helyzetre. A fókusz áthelyeződött az energiahatékonysági projektekre. Ez mintegy a megkérdezett cégek 80%-ra jellemző. Ezek a cégek úgy látják, hogy a versenyképesség fenntartásához fontos az eneriahatékonyság növelése. A válaszadók 25% keres valamilyen alternatív energiaforrást a fogyasztásuk ellentételezésére. Jellemzően ez napelem és hőszivattyús megoldások közül kerül ki.

A szolgáltató szektor jellege miatt az energia kitettség alacsonyabb, ezért az energiaintenzív iparágakhoz képest lemaradás figyelhető meg.

A megkérdezett cégek 60% gondolja úgy a tervezett beruházások megvalósulását leginkább az erőforrás hiány és a szabályozásban rejlő bizonytalanságok veszélyeztetik.

Az Ön cégét sem kerülte el a villamosenergia drágulása?

Létesítsen ipari napelemes rendszert, amely hozzájárul versenyképessége megőrzéséhez!
Lépjen velünk kapcsolatba!
Töltse ki ajánlatkérőnket és két munkanapon belül jelentkezünk!

A cikkhez felhasznált forrás: napi.hu; Megtriplázódott rezsiköltség: tízből nyolc vállalat küzd a fennmaradásért
Ajánlatot kérek